Alisa van Alisa’s kadootjes enzo

Alisa van Alisa's kadootjes enzo

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kennismaken met… Alisa van Alisa’s kadootjes enzo

Ik bel Alisa voor een interview. Ze zit er al klaar voor. Op de achtergrond hoor ik verschillende dieren. Ganzen houden een ganzengevecht, de haan kraait en de schapen blaten gezellig mee. “Het is heerlijk om even buiten te zijn. Ik heb het de afgelopen weken erg druk gehad. Doordat veel mensen nu thuis zijn vanwege corona bestellen ze veel woondecoraties, plantenhouders, of gezelschapsspelletjes voor hun kinderen”, vertelt alisa.

Ongekende mogelijkheden

Alisa (32) woont in Veenendaal. Vanaf haar 27ste zit ze in een rolstoel. “Doordat mijn spieren niet goed worden aangestuurd en door spasmen ben ik afhankelijk van een rolstoel. Ik deed eerst de studie Food Innovation, maar dat was helaas niet meer te doen. Ik heb wel mijn propedeuse gehaald. Daar ben ik heel trots op.” Alisa staat positief in het leven en was dan ook getriggerd door de slogan van TipanTekst: “Wie zijn beperkingen kent, heeft ongekende mogelijkheden.” “Bij de gemeente kreeg ik de mogelijkheid om mee te doen aan een ondernemerscursus.” Alisa pakte deze kans en binnen niet al te lange tijd was haar onderneming, Alisa’s kadootjes enzo, een feit.

Eigen webwinkel

Alisa heeft haar eigen webwinkel. Ze verkoopt woondecoraties, houten kinderspeelgoed en ook gepersonaliseerde cadeautjes. “De meeste bestellingen gaan via mijn webwinkel, dus het meeste regel ik vanuit mijn huis. Ik moet wel op pad om spullen in te kopen, of om de pakketten weg te brengen om te laten verzenden. Soms sta ik ook op markten, maar dat kan nu, vanwege corona, natuurlijk niet.”

Alisa van Alisa's kadootjes enzo

Liever niet vragen

Alisa geniet ervan om op de markt te staan. “Ik vind het ook leuk om reacties van mensen direct te horen. Dat is toch anders dan wanneer ik online reacties krijg. Daarnaast genereert het meer omzet. Tegelijkertijd kost het mij veel energie om dit te doen. De avond voordat ik naar de markt ga, pak ik de bus al in. Dan hoef ik dit de volgende dag niet meer te doen. Dat scheelt tijd en energie, want die heb ik de volgende dag hard nodig.” Het uitladen van de bus en het opbouwen van de kraam zijn enorme klussen, als je in een rolstoel zit. “Een enkele keer is er weleens iemand met mij mee gegaan, die mij hielp met het opbouwen van de kraam. Soms helpen mensen mij ook weleens spontaan, maar daar wil ik niet vanuit gaan. Dat vind ik niet zo netjes.” Alisa vindt het lastig om hulp te vragen. “Het is niet zo, dat ik geen hulp wil, of dat ik het niet fijn vind om hulp te krijgen. Het is alleen zo, dat ik dan ook vaak hulp krijg bij de dingen die ik wél zelf kan. De dingen die ik zelf kan, wil ik toch zoveel mogelijk zelf doen. Ook vind ik het lastig, dat mensen mij niet vaak om hulp vragen. Ze denken algauw dat ik genoeg heb aan mijn eigen leven. Dat vind ik jammer, want ik doe graag iets voor een ander. Natuurlijk kan ik appjes sturen en vragen hoe het met iemand gaat, maar ik vind het ook fijn om praktische dingen te doen. Laatst heb ik voor iemand boodschappen gedaan die ziek was. Ik had dat aangeboden en niet veel later kreeg ik een lijstje. Ik voelde me toen zo blij, dat ik dit voor iemand kon doen.”

Zichtbaarheid

“Ik vind het best lastig om zichtbaar te zijn als ondernemer. Als je foto’s van mij ziet, zie je altijd mijn rolstoel. Daarom plaatste ik eerst geen foto’s van mijzelf, maar nu plaats ik af en toe wel foto’s van mijzelf op mijn website en social mediakanalen. Mensen verwachten niet dat je ondernemer kan zijn als je in een rolstoel zit. Toen ik een keer op de markt stond met mijn spullen vroeg iemand aan mij, of ik er namens de zorgboerderij stond. Dat deed wel even pijn.” Vaak krijgt Alisa vragen, zoals: werk je ook, of doe je ook iets? “Toen ik nog geen ondernemer was, vond ik dat lastig. Nu kan ik er eigenlijk wel om lachen. Als ik vertel dat ik ondernemer ben, krijg ik vaak veel respectvolle reacties.” Ben je ook benieuwd naar Alisa’s kadootjes enzo? Check dan snel haar website: www.alisaskadootjes.nl.

Andere artikelen

Interview bij Radio509

Het luisterboek van ‘De fantastische slurf’ heb ik in de studio van Radio509 opgenomen. In dit interview bij Radio509 hoor je hier meer over en

TipanTekst - Abke-Edith-met-dieren
Braille

Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

Hoe is het nu met Houd Je Haaks? “We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al