De afbeelding toont twee jonge kinderen die samen aan het tekenen zijn. Het kind links houdt een potlood vast en is bezig met tekenen op een vel papier. Ze zijn allebei geconcentreerd en kijken aandachtig naar wat er getekend wordt. In de rechterbenedenhoek van de afbeelding staat een logo met een vergrootglas waarin stippen staan. Onder het vergrootglas staat de tekst "VIP OUDERS in beeld".

Je herkent het misschien wel. In de app van basisscholen en kinderopvang worden regelmatig foto’s gedeeld met ouders. Het is natuurlijk heel leuk om te zien wat je kind doet, maar hoe krijg je dit mee als je niets ziet? In deze blog deel ik mijn ervaring als VIP ouder.

Vroeger, toen het AI-tijdperk nog niet bestond, vroeg ik altijd of de leerkrachten of pedagogisch medewerkers een korte omschrijving bij de foto’s wilden zetten. Dat was natuurlijk wel leuk om te lezen, maar een volledige omschrijving van de foto had je dan nog niet. Sinds een jaar maak ik gebruik van de app Be My Eyes. Met deze app kan ik foto’s laten omschrijven. Ook kunnen er tegenwoordig al video’s worden omschreven, maar hier heb ik nog geen gebruik van gemaakt. 

Hoe werkt het? 

Je deelt een foto met de app Be My Eyes. De app vertelt je wat er op de foto staat. Ik laat het even zien aan de hand van de foto bij de blog. 

Be My Eyes: “De afbeelding toont twee jonge kinderen die samen aan het tekenen zijn. Het kind links houdt een potlood vast en is bezig met tekenen op een vel papier. Ze zijn allebei geconcentreerd en kijken aandachtig naar wat er getekend wordt.”

Je kunt ook vragen stellen aan de app. Ik vraag bijvoorbeeld: “Welke kleding heeft het kind aan de linkerkant aan?”

Be My Eyes: “Het kind aan de linkerkant draagt een rode trui met een zwarte ritssluiting. Onder de trui is een roze kledingstuk zichtbaar, waarschijnlijk een shirt of blouse.”

Soms lukt het niet om een foto te delen met de app, bijvoorbeeld omdat je geen downloadrechten hebt. Je kunt dan ook een schermafbeelding maken en deze delen met de app. Op deze manier weet je alsnog wat er op de foto staat.

Hoewel dit een heel mooie manier is om foto’s te bekijken, vind ik het ook leuk om filmpjes te bekijken. Veel informatie neem ik tot mij door ernaar te luisteren. In een filmpje heb ik zelf vaak meer het gevoel dat ik er echt bij ben. Ik hoor wat er gebeurt en hoor daarbij ook de achtergrondgeluiden. Verder vind ik het enorm leuk om samen met de kinderen filmpjes terug te kijken. Soms vertellen ze er dan ook nog wat bij.

Met een beetje creativiteit en de juiste tools is er altijd een manier om de wereld van je kind te bekijken. Wat werkt voor jou het beste? Deel je tips in de reacties!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven