Gastlessen over blind zijn

Gastlessen over blind zijn

Naar aanleiding van het prentenboek, De fantastische slurf, dat gaat over een blinde moeder-olifant en haar kind, geef ik gastlessen over blind zijn op basisscholen, bij bibliotheken of op andere evenementen voor jonge kinderen.

Zo heb ik op verschillende basisscholen een gastles verzorgd, geef ik gastlessen in de bibliotheek, Stadkamer in Zwolle en was ik te gast bij de ING bij het voorleesfeest over diversiteit en inclusie.

De kinderen luisterden geboeid naar de verhalen uit het prentenboek de fantastische slurf. Ze waren erg geïnteresseerd en hadden veel vragen over hoe het is om blind te zijn. Ze mochten even voelen aan het brailleboek en mochten ook de blindengeleidehond aaien. Nu kon dat wel, want haar tuig was af. Als de blindengeleidehond haar tuig om heeft, is ze aan het werk en mag je de blindengeleidehond niet storen.

Wanneer kun je mij vragen voor een gastles?

Daar hoeft natuurlijk geen specifieke reden voor te zijn, maar een aantal ideeën waarbij je mij kunt vragen, zijn:

  • de Nationale voorleesdagen,
  • de Kinderboekenweek of

    aansluitend bij een thema, zoals:

  • verkeer,
  • diversiteit en inclusie,
  • boeken schrijven en lezen,
  • dierendag (een speciale job: de blindengeleidehond).

Ben je geïnteresseerd in een gastles over blind zijn op jouw basisschool of bij jouw organisatie? Neem dan even contact met mij op via wkloosterman@tipantekst.nl.

Ervaring basisschool

‘In het kader van de Nationale Voorleesdagen is Willemijn, samen met haar hulphond, bij ons op school geweest om haar eigen geschreven boek voor te lezen aan de groepen 3 en 4. De kinderen hadden vooraf veel vragen bedacht die ze graag aan Willemijn wilde stellen. Het was mooi om te zien hoe de kinderen aandacht hadden voor Willemijn, haar verhaal en wat ze allemaal vertelde. Willemijn vertelde rustig en legde heel duidelijk uit hoe ze haar boek heeft geschreven. De kinderen waren allemaal erg onder de indruk en kregen antwoord op de vragen die ze stelden. Eigenlijk was de tijd te kort, de vragen bleven maar komen. Heel interessant en leerzaam dus! De kinderen hebben genoten en mochten zelfs op het einde de hond nog even aaien. Willemijn, je bent zeker nog eens welkom op Kindcentrum de IJsselhof!’

Leerkrachten groep 3 en 4, Kindcentrum de IJsselhof