Je eigen weg – Anne van de Beek

Anne van de Beek van A-Typist

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Je eigen weg gaan  

Anne studeerde film- en televisiewetenschappen. Daarna deed ze vrijwilligerswerk en werkte ze op een werkervaringsplek. “Ik merkte dat het mij veel energie kostte om naar mijn werk te reizen en om collega’s te hebben. Ook uitvoeren wat mijn meerdere zei, kostte mij veel energie.” Anne ging op zoek naar wat wel bij haar paste. 

Steuntje in de rug 

“Ik kreeg een aantal freelanceopdrachten die ik vanuit huis kon doen. Dat beviel goed. Ik ben eerst een jaartje gaan freelancen, voordat ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel.” Sinds vijf jaar is Anne de trotse eigenaar van A-typist. Anne ontwikkelde de Steuntje in de rug-kaarten. “als iemand chronisch ziek is, of een psychische beperking heeft, is het niet echt passend om een kaart te sturen met beterschap.” Anne ontwikkelde daarom andere kaarten met de tekst: ik denk aan je, hou vol, steuntje in je rug. “In deze coronacrisis gaat de verkoop van de kaarten erg hard.”  

Beeldvorming

Met A-typist wil Anne de beeldvorming over mensen met autisme verbeteren. “Ik schrijf recensies en artikelen over films en series over autisme.” Anne heeft haar eigen blog. Ook schrijft Anne voor het tijdschrift ‘Sterk! in Autisme’ en voor de Onderzoeksagenda Autisme. Af en toe geeft ze lezingen over autisme. Anne heeft zelf autisme. Daarnaast heeft ze last van migraineaanvallen. “In mijn werk ervaar ik mijn autisme niet echt als een beperking, maar mijn migraine ervaar ik veel meer als een beperking. Twee, of drie keer per week heb ik een aanval. Daardoor kan ik niet veel uren werken. Dat vind ik jammer. “Mijn autisme zie ik vooral als een pluspunt voor mijn werk als tekstschrijver. Ik ben goed met details, nauwkeurig, en ik kan me heel erg vastbijten in een onderwerp.” 

Ondernemen vanuit de Wajong

“Ik begon met een startkapitaal van zo’n 200 Euro. Van daaruit ben ik gaan bouwen aan mijn bedrijf. Ik ben dankbaar dat ik een Wajong-uitkering krijg. Ik denk dat ik anders geen onderneming had en ik vraag me af of ik zonder Wajong überhaupt betaald had kunnen werken. Ik heb mijn eigen aangepaste werkomgeving kunnen creëren.” 

Facebookgroep

Het ondernemen vanuit de Wajong riep bij Anne wel veel vragen op. “Ik vroeg me af welke invloed het ondernemen op mijn Wajong-uitkering had, maar niemand kon dat aan mij uitleggen. Ik dacht: ik zal toch niet de enige zijn die deze vragen heeft?” Anne richtte de Facebookgroep “Ondernemen met een beperking of chronische ziekte’ op. Er zijn nu meer dan 500 leden. “Veel leden hebben vragen over het ondernemen vanuit de Wajong. In deze Facebookgroep kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren. Ook ontstaan er leuke samenwerkingen binnen de groep.” 

Eigen weg

“Ik heb ontdekt wat bij mij past en heb mijn eigen weg uitgestippeld. Dat gun ik anderen, zowel mensen met als mensen zonder beperking, ook. Het is belangrijk dat je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn. Dan kun je iets zoeken, wat daarbij aansluit. Als je ondernemer bent, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt en wat je beter kunt uitbesteden aan anderen.” 

Andere artikelen

Interview bij Radio509

Het luisterboek van ‘De fantastische slurf’ heb ik in de studio van Radio509 opgenomen. In dit interview bij Radio509 hoor je hier meer over en

TipanTekst - Abke-Edith-met-dieren
Braille

Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

Hoe is het nu met Houd Je Haaks? “We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al