Je kunt de wind niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen – Yvonne Lammertink

Yvonne Lammertink  - iLonk

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

“Je kunt de wind niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen.” 

Vorig jaar startte Yvonne haar eigen bedrijf, iLonk. Ze geeft life counseling en lezingen aan jongvolwassenen. Ook is Yvonne druk bezig met het schrijven van een boek. “Ik wil mensen helpen met het vinden van antwoorden op levensvragen. Yvonne heeft humanistiek gestudeerd. Deze kennis zet ze graag in. “Mensen komen bijvoorbeeld bij mij met relatieproblemen. Ze vragen zich af, of ze wel of niet verder willen gaan met hun relatie, Anderen voelen zich niet tevreden over hun werk. Ook zijn er mensen die een leegte ervaren in hun leven. Het is zeker niet zo, dat ik alle antwoorden heb. Vaak komen mensen met praktische vragen bij mij, maar dan liggen er andere vragen onder. Door vragen te stellen, komt iemand bij de kern. Zo kan het zijn, dat mensen heel zorgzaam zijn, of heel verantwoordelijk, maar dat ze deze eigenschappen niet kwijt kunnen in hun werk, of in hun relatie. Daardoor kunnen zij een leegte ervaren. Het is voor hen een eyeopener om hier achter te komen.”

Yvonne geeft lezingen aan young professionals, die werkzaam zijn in de financiële sector. “De prestatiedruk is hoog. Ik merkte dat er weinig aandacht is voor levensvragen en zingeving, maar dat daar wel veel behoefte aan is. Ik wil graag in deze behoefte voorzien.” 

Hulpmiddelen

Yvonne heeft vanaf haar geboorte de spierziekte SMA. “Dit betekent dat ik totaal geen kracht heb in mijn spieren. Ik vergelijk het vaak met een lappenpop. Zonder mijn rolstoel zou ik bijvoorbeeld niet rechtop kunnen zitten.” Yvonne zit in een elektrische rolstoel. Deze rolstoel is geavanceerd en door infraroodstraling kan Yvonne haar rolstoel laten bewegen. “Ik kan wel typen, maar dit houd ik niet lang vol. Daarom werk ik voornamelijk met spraakherkenning.” Yvonne spreekt de teksten in en de computer zet dit om naar geschreven tekst. Ook kan Yvonne haar computer besturen met haar ogen. De computer kan door infraroodstraling de positie van de pupillen meten. Op deze manier kan ze de muis bedienen, maar ook teksten typen. “Dit laatste vraagt wel veel oefening. Ik maak daarom ook het meest gebruik van spraakherkenning.” Voor het geven van lezingen heeft Yvonne een stemversterker gekocht. “Mijn stem klinkt soms zacht en door deze versterker ben ik goed verstaanbaar.” 

Verandering

Yvonne schrijft een populair wetenschappelijk boek. “Je kunt dingen in je leven veranderen, je moet dingen die je niet kunt veranderen accepteren. Maar hoe weet je wat je kunt veranderen en wat je moet accepteren? Hiervoor is wijsheid nodig.” Over deze wijsheid schrijft Yvonne haar boek. Hiervoor gebruikt Yvonne voorbeelden vanuit haar eigen leven. Ook gebruikt ze theorieën uit de sociologie en filosofie. “Fysiek gezien kan ik mijzelf niet helpen. Eerder had ik nooit verwacht dat ik op mijzelf zou wonen, dat ik een eigen bedrijf zou hebben en dat ik überhaupt nog zou leven. Sommige dingen heb ik zelf veranderd, maar op andere dingen heb ik totaal geen invloed. Ik gebruik vaak de metafoor van het zeilen. Je kunt de wind niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen.”  

Online werken

Door deze coronacrisis werkt Yvonne thuis. “De coronacrisis heeft veel invloed op mij. Ik denk dat het wel een jaar tot anderhalf jaar kan duren, totdat ik weer buitenshuis kan werken.” Daarom coacht Yvonne nu online. Ook geeft ze webinars.  

Niet in een hoekje

“Ik vind het lastig dat mensen er vaak vanuit gaan dat ik werk voor mensen met een beperking. Natuurlijk zijn ook mensen met een beperking welkom bij mij, maar mijn specifieke doelgroep zijn jongvolwassenen. Ik wil niet in een hoekje geplaatst worden. Natuurlijk heb ik een beperking. De ervaring die ik door deze beperking heb, zet ik graag in. Ik merk dat mijn verhaal iets doet met mensen. Maar verder doet mijn beperking er in mijn werk niet toe.”  

Andere artikelen

Interview bij Radio509

Het luisterboek van ‘De fantastische slurf’ heb ik in de studio van Radio509 opgenomen. In dit interview bij Radio509 hoor je hier meer over en

TipanTekst - Abke-Edith-met-dieren
Braille

Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

Hoe is het nu met Houd Je Haaks? “We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al