Dit keer interview ik Jurn van Veldhuijzen, manager sociaal ondernemen bij KPN.
In september 2015 is KPN gestart met een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal zijn er zo’n 100 mensen ingestroomd. Tijdens het jaar doen mensen werkervaring op als klant contactmedewerker bij KPN. Ook gaan ze naar school en volgen ze de opleiding voor klant contactmedewerker (mbo niveau 3).
Afspiegeling van de maatschappij
“Het klantenbestand van KPN is een afspiegeling van de maatschappij. Dit willen we niet alleen bij onze klanten, maar ook binnen ons bedrijf. Dat wil zeggen: vrouwen aan de top, mensen met een migratie-achtergrond in het bedrijf en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Daarnaast zijn er afspraken met de vakbonden gemaakt, dat er een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek krijgen binnen KPN. Ook zijn er verplichtingen naar overheden en semioverheden om te voldoen aan de SROI-verplichting. Het meeste daarvan wordt via het leerwerkbedrijf gedaan.
Instromen
Het traject is bedoeld voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. “In de praktijk merken we wel dat de meeste mensen die instromen een indicatie banenafspraak hebben. Dit is geen harde eis, maar we merken dat deze doelgroep er vaak wel het meeste aan heeft.” KPN werkt samen met Randstad Participatie. Randstad heeft een afdeling die gespecialiseerd is in werk vinden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook via de gemeente Amsterdam komen regelmatig kandidaten binnen. “Intussen zijn we al vier jaar bezig en ik merk dat kandidaten ook via via gehoord hebben over het traject. Ook via leveranciers die wel iemand kennen, die graag mee zou willen doen aan het traject.” Dit jaar gaan we voor het eerst naar een Meet&Greet van Onbeperkt aan de Slag.”
Kijken naar mogelijkheden
De meeste mensen werken tussen de 20 en 30 uur. Hierbij worden ook de uren meegerekend die men naar school gaat. “Het is best pittig zo’n jaar. Zeker als je een tijdje niet geleerd hebt, niet gewerkt hebt. Het is een standaard traject, maar binnen het traject is alles maatwerk. Alles gaat in overleg.” Er wordt gekeken naar wat iemand leuk vindt en wat zijn mogelijkheden zijn. “Wat ik heel leuk vind, is het denken in mogelijkheden, niet de standaarddingen. En als één ding mij verplicht in deze baan, is het denken in mogelijkheden. De één is blind, de ander zit in een rolstoel. Als je gaat kijken naar wat iemand wel kan, dan krijg je hele mooie dingen. Dan krijg je succesverhalen.”
Doel van het traject
Het doel van het traject is dat mensen een diploma op zak hebben en kunnen doorstromen naar een vervolgbaan. 95% Van de deelnemers rondt het traject met een diploma af. Daarvan vindt 65% een betaalde baan. “En dan heb ik daarbij nog niet meegenomen dat er mensen een vervolgopleiding gaan volgen, of dat er mensen met zwangerschapsverlof gaan.”
Teambuilding
“Het allerbelangrijkste is dat je een gemotiveerde medewerker hebt. “Naast dat je een heel goede arbeidskracht krijgt, werkt het verbindend voor het team. Mensen zijn minder vaak ziek en het versterkt de teambuilding, als iemand in het team hulp nodig heeft.”
Jobcarving
Volgens Jurn wordt er door bedrijven nog te weinig gekeken naar jobcarving. Als bedrijven inventariseren welke werkzaamheden zij hebben, kunnen ze daar taken uithalen, die door een (parttime) medewerker kan worden uitgevoerd. “Op deze manier kunnen bedrijven veel kosten besparen. Een accountant kan bijvoorbeeld administratieve taken overdragen aan een administratief medewerker, die veel goedkoper is dan de accountant zelf. Op deze manier is er dan sprake van een win-win situatie.” Wanneer je kijkt naar mogelijkheden zie je wat iemands kwaliteiten zijn. “Als we even Tipan als voorbeeld nemen. Hij is heel vasthoudend en klantgericht. Tijdens het leerwerktraject heeft hij de hele klachtenafhandeling opgezet. Daar heeft hij uiteindelijk ook zijn huidige baan aan over gehouden.” Ben je benieuwd naar Tipans verhaal? Lees dan mijn volgende artikel.