Kleurplaten

Bij TipanTekst hebben we kleurplaten gemaakt die kinderen helpen om te leren over blindzijn. Deze kleurplaten zijn gebaseerd op het kinderboek De fantastische slurf. Dit kinderboek gaat over Olifa en haar mama die niet met haar ogen kan kijken. Door te kleuren, kunnen de kinderen zich inleven in hoe het is om blind te zijn. Op deze manier leren de kinderen meer over dit belangrijke thema.

Gespreksstarters

De kleurplaten zijn voor ouders en leerkrachten een leuke manier om met kinderen het gesprek te starten over blindzijn. Als de kinderen aan het kleuren zijn, kun je naar aanleiding van de kleurplaten vragen stellen. Een aantal voorbeelden van vragen die je kunt stellen:

  • Hoe kun je dagelijkse dingen doen, zoals: lezen, tanden poetsen, reizen, als je niet met je ogen kunt kijken?
  • Welke hulpmiddelen kun je gebruiken als je blind bent?
  • Welke zintuigen kun je gebruiken als je niet met je ogen kunt kijken?
  • Waar helpt een blindengeleidehond bij?
  • Waar is de witte stok voor?

Er zijn nog veel meer voordelen van de kleurplaten.

Educatief

Al kleurend leren kinderen over blindzijn. Ze ontwikkelen begrip en empathie.

Visualisatie en begrip

Kleurplaten zijn een visuele manier om thema’s te begrijpen. Kinderen zien letterlijk voor zich hoe het leven voor iemand met een visuele beperking eruit ziet.

Creatieve uitlaatklep

Kleurplaten zijn voor kinderen een creatieve manier om zich te uiten en hun gedachten en gevoelens over het thema te verkennen.

Inclusief leren

Het introduceren van het thema blindzijn in het onderwijs zorgt voor een inclusieve mindset en helpt kinderen te leren over diversiteit en acceptatie.

De kleurplaten zijn niet alleen leuk, maar dragen bij aan begrip, empathie en acceptatie voor en van mensen met een visuele beperking.

Download de gratis kleurplaten

Download de gratis kleurplaat van het kleine olifantje en de kleurplaat van De fantastische slurf. Gebruik ze in de klas of thuis. Help kinderen om op een speelse manier te leren over blindzijn en over een inclusieve wereld!

Scroll naar boven