Deze keer een interview met Rim Boesten en Tipan Nadunayakam.
Tipan is klant expert bij KPN en heeft een visuele beperking. Rim werkt 8 jaar bij KPN en is teamleider van het klant expertteam waarvan Tipan ook deel uitmaakt.
In dit interview vertelt Rim hoe het voor hem als werkgever is om iemand in dienst te hebben die blind is. Ook vraag ik Tipan naar zijn ervaring als werknemer bij KPN. Tipan hebben we al leren kennen in het vorige artikel. Daarom is in dit artikel vooral Rim aan het woord.
Solliciteren
Tipan wilde erg graag een reguliere baan bij KPN. Toen hij de vacature voor klant expert in Amsterdam zag, besloot hij om direct te solliciteren. “Het was voor mij wel een drempel om te solliciteren op een reguliere functie. Ik vond het best spannend.” Rim vertelt: “Toen ik Tipan zijn sollicitatiebrief en cv binnenkreeg, nodigde ik hem uit voor een bakje koffie. Dat is gebruikelijk als er intern medewerkers solliciteren. Rim wist dat Tipan bij sociaal ondernemen werkte, maar hij wist niet dat Tipan blind is. “Dat was wel een kleine verrassing voor mij. Ik zag Tipan staan met zijn taststok en toen was het voor mij wel duidelijk dat Tipan niet kon zien.”
Geen obstakel
Het was een open gesprek. “Ik behandelde Tipan als alle andere sollicitanten, maar we spraken natuurlijk wel over zijn visuele beperking. Tipan was daar ook heel open over. Ik vroeg aan Tipan hoeveel hij kon zien. Ik had toevallig die dag een wit T-shirt aan en dat kon Tipan nog zien.” Rim vroeg aan Tipan of hij ook met hulpmiddelen werkte. “Ik kende iemand met een visuele beperking die niet met hulpmiddelen wilde werken, maar Tipan vertelde mij dat hij met spraak– en braillesoftware werkte.” Rim merkte dat het feit dat Tipan blind was geen obstakel voor hem vormde om bij KPN te werken.
Nuttig werk
Tijdens het gesprek merkte Rim al dat Tipan heel gedreven is. “Tipan wil er echt het maximale uithalen. Ik moet hem dan soms wel wat afremmen.” Rim is blij met het werk dat Tipan doet. “Het is niet zo, dat wij Tipan aannemen om te kunnen zeggen dat wij iemand in dienst hebben met een arbeidsbeperking. Nee, we vinden het wel echt belangrijk dat iemand nuttig werk doet voor het team en voor KPN. En dat doet Tipan.” Tipan belt klanten na via NPS. Dit is een systeem waarin enquêtes staan van klanten die graag willen worden teruggebeld, omdat ze een klacht of een vraag hebben over KPN. Tipan beantwoordt de vraag van de klant, of lost het probleem van de klant op. Hierover geeft hij een terugkoppeling aan Rim.
Aanpassingen
Om dit werk te doen, zijn er verschillende technische aanpassingen nodig. Omdat Tipan met spraak en braille werkt, moeten de systemen toegankelijk worden gemaakt, zodat de spraak- en braillesoftware optimaal functioneert met de systemen. “Er zijn al veel aanpassingen gedaan, maar er zijn nog een paar systemen die moeten worden aangepast”, vertelt Rim.
Kwaliteiten zien
“Ik vind het zo mooi dat KPN kwaliteiten ziet”, vertelt Tipan. “Als medewerker word je serieus genomen en krijg je de kans om je kwaliteiten verder te ontwikkelen.” Als ik aan Rim vraag of hij nog tips heeft voor de werkgever zegt hij: “Wanneer je met iemand met een arbeidsbeperking in gesprek gaat, ga dan het gesprek in zonder vooroordelen. Luister met een open houding naar wat iemand zijn kwaliteiten zijn en hoe hij deze kan inzetten binnen de organisatie.”