Over TipanTekst

TipanTekst heeft al jarenlang de missie om drempels weg te nemen en inclusie van mensen met een beperking te vergroten. Het motto is dan ook: “Wie zijn beperkingen kent, heeft ongekende mogelijkheden.” 

TipanTekst wil inclusie vergroten door verhalen te schrijven en vertellen. Daarom lees je op deze website over het kinderboek De fantastische slurf. 

Over de auteur

Willemijn Kloosterman groeide op in een dorp aan de IJssel. Vanaf haar geboorte is ze volledig blind; al heeft ze nog wel enige lichtperceptie. “Sommige mensen vragen aan mij of ik zwart zie, maar dat is zeker niet zo. Naast dat ik het leven positief zie, is het voor mij ook niet donker. Er ontbreekt een zintuig. Ik zie niets, geen kleuren en ook geen zwart.” 

Willemijn volgde regulier onderwijs. “Toen de kinderen uit mijn klas leerden lezen en schrijven, leerde ik braille.” Het studeren ging Willemijn gemakkelijk af. Ze ging naar het vwo en volgde daarna de opleiding voor maatschappelijk werker. 

Na haar studie verhuisde Willemijn naar Rotterdam. Daar leerde ze haar man kennen. Samen kregen ze twee kinderen. 

“Toen ik mijn oudste voor het eerst naar de peuterschool en daarna naar de basisschool bracht, merkte ik dat er veel vragen waren van kinderen. Waarom loop je met een stok? Waarom heeft die hond zo’n ding op zijn rug? Ben jij misschien een beetje blind?” Willemijn wilde graag iets doen met deze vragen en besloot om een prentenboek te schrijven. Samen met haar dochter van toen vier bedacht ze korte verhaaltjes die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen uit hun eigen leven. Hanneke Kloosterman-van den Belt maakte levendige illustraties bij de verhalen. 

Willemijn wil met haar boek de kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met het thema blind zijn. “Inclusie begint al op jonge leeftijd. Het is belangrijk dat kinderen hun vragen kunnen stellen en dat je met elkaar in gesprek gaat.”

Scroll naar boven