Passie, durven, doen! – Tipan Nadunayakam

tipans toetsenbord

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tipan werkt als klantexpert bij KPN. Maar voordat hij hier werkte, heeft hij al een lange weg afgelegd.  

 

Niet meer fietsen  

Tipan is geboren in Noord-Sri Lanka. Het is deze maand precies 11 jaar geleden dat Tipan naar Nederland kwam. Vanaf zijn geboorte is hij slechtziend. Geleidelijk werd zijn zicht minder. “Ik fietste gewoon door de straten van Colombo, maar toen ik een man en een hond aanreed, wist ik dat ik hier mee moest stoppen.” 

 

Reguliere school 

Tipan ging naar een reguliere school. “Ik las mijn boeken altijd onder heel fel licht. Ook las mijn moeder vaak mijn studieboeken voor. Klasgenootjes maakten aantekeningen voor mij en ik kreeg ook privélessen in bijvoorbeeld Engels en wiskunde.” Met veel doorzettingsvermogen en hulp van zijn omgeving, heeft Tipan zijn middelbare school afgerond.  

 

Universiteit 

Tipan volgde verschillende opleidingen aan de universiteit van Sri Lanka en India, maar daar liep hij vast. “Ik ging steeds minder zien. Door de oorlogssituatie was het voor mij ook heel lastig om aan hulpmiddelen te komen. Het was heel frustrerend! Ik bedacht dat ik advocaat wilde worden. Dan kon ik alle regelgeving in mijn hoofd onthouden en dan kon ik voor de andere zaken mijn assistent inzetten.”  

 

Zoektocht in Nederland 

Toen Tipan in Nederland kwam, ging hij wonen bij Visio. “Eerst spraken we Engels, maar ik leerde al snel om Nederlands te spreken. Later ontmoette ik mijn vrouw en toen moest ik de Nederlandse taal wel leren.” Ook ging Tipan vrijwilligerswerk doen en volgde hij Nederlandse les.  

 

Revalidatie 

In 2013 ging Tipan naar Visio het Looerf om daar een revalidatietraject te volgen. “Ik kon geen braille lezen en ik had ook weinig ervaring in het werken met een computer met spraak.” Tipan maakte de letters op zijn scherm 25 keer zo groot, zodat hij de tekst kon lezen. “Dat was heel vermoeiend. Op het Looerf leerde ik hoe ik de hulpmiddelen goed kon inzetten en ik leerde braille.” Ook was Tipan enorm gedreven om de Nederlandse taal verder te leren. Hij heeft alle staatsexamens, Nederlands als tweede taal, afgerond met een goed resultaat. “Ik kon pas lekker slapen, als ik de diploma’s onder mijn kussen had liggen.” 

 

Opleiding 

Toen Tipan zijn revalidatieperiode had afgerond, begon de zoektocht naar een vervolgopleiding. “Ik vond het heel spannend om een vervolgopleiding te kiezen. Stel je voor dat het niet zou lukken? Ook was ik voor sommige opleidingen te oud, of was het lastiger te doen met mijn visuele beperking.” Uiteindelijk koos Tipan voor de opleiding administratief medewerker. “Ik deed deze opleiding via NTI. Op deze manier kon ik mijn eigen tijd indelen en kon ik op mijn eigen tempo studeren.” Tipan ging ook stagelopen. “Dat deed ik bij 5d. Daar kreeg ik echt de kans om mijzelf te ontwikkelen!”  

 

Klant contact medewerker 

Nadat Tipan zijn opleiding en stage had afgerond, las hij over het traject ‘sociaal ondernemen’ van KPN. “Ik was direct enthousiast en stuurde mijn cv en motivatie.” Na een aantal gesprekken werd Tipan aangenomen. Na een jaar hard werken, haalde hij het diploma klant contactmedewerker en deed hij daarin werkervaring op. “Ik vond het geweldig! Ik werd serieus genomen en ik had een betaalde baan.” Nu werkt Tipan als klantexpert bij KPN. Hoe dat gaat, lees je in mijn volgende artikel.  

Andere artikelen

Interview bij Radio509

Het luisterboek van ‘De fantastische slurf’ heb ik in de studio van Radio509 opgenomen. In dit interview bij Radio509 hoor je hier meer over en

TipanTekst - Abke-Edith-met-dieren
Braille

Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

Hoe is het nu met Houd Je Haaks? “We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al