Leuk om zoveel reacties te krijgen op mijn blog. Dank jullie wel voor het reageren, liken en delen! Er was ook een aantal vragen bij en mijn vingers popelen om deze te beantwoorden. Allereerst de vraag: hoe vertaal je letters naar braille?
Je hebt letters in zwartdruk en je hebt brailleletters. Zwartdrukletters, hiermee bedoel ik de letters die zienden lezen, kunnen verschillen van vorm, kleur, dikte, en wat al niet meer. Brailleletters bestaan uit zes puntjes, die dezelfde kleur, dezelfde vorm en dezelfde dikte hebben. In die zin is het brailleschrift veel gemakkelijker dan het schrift dat zienden lezen.
Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om een braillelezer een berichtje te sturen. Je kunt mij gewoon mailen, appen, en het bericht wordt op mijn brailleregel naar braille omgezet.
Maar het is natuurlijk wel leuk om een persoonlijk berichtje op papier te krijgen. Laatst stuurde een vriendin mij een brief in braille. Dat voelt wel heel speciaal, omdat ik iets tastbaars heb.
Ik heb zelf een braillemachine waarop ik braille kan typen. Op de foto is een braillemachine te zien. Net zoals bij de ouderwetse typemachine draai je het braillepapier in het apparaat. Ik typ hier altijd mijn boodschappenlijstjes op. Dat vind ik zelf overzichtelijker dan in de supermarkt met een iPhone aan mijn oor een lijstje af te luisteren.
Je kunt ook braille maken door met een prikpen puntjes in het papier te prikken. Je kunt hiervoor speciale reglettes kopen, zodat je de puntjes op de juiste afstand van elkaar in het papier prikt.
Let op: je moet dan wel in spiegelbeeld werken.
Je kunt je tekst ook laten brailleren. Kijk maar eens op: