Werken met spraak en braille

Willemijn achter haar laptop

Deel op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Als ik vertel dat ik tekstschrijver ben, krijg ik regelmatig de vraag: hoe doe je dat dan? Ik begrijp dan niet zo goed hoe ik die vraag moet interpreteren, maar als ik doorvraag, blijkt dat men dan bedoelt: hoe doe je dat, terwijl je blind bent? Voor mij een normale zaak, maar ik kan me best voorstellen dat veel mensen niet weten hoe het werkt. Daarom hier een blog over het werken met spraak en braille.  

Op dit moment zit ik achter mijn laptop. Met de spraak kan ik de tekst die ik typ laten voorlezen. Heel handig. Behalve dan als je nog even snel iets wilt lezen dat niet voor andermans oren bestemd is en je vergeten bent om je oordopjes in te doen. 

Voor mijn laptop ligt een brailleregel. Deze koppel ik met een USB-kabeltje aan mijn laptop. Op de brailleregel verschijnt in braille wat er op het scherm staat. Maar vergis je niet: er verschijnt slechts een halve regel per keer op mijn brailleregel. Met knopjes op de leesregel kan ik navigeren door de tekst, zodat ik de tekst kan lezen. 

Het is ook mogelijk om met mijn iPhone teksten te lezen. Op elke iPhone zit VoiceOver. Deze functie zorgt er onder andere voor dat de tekst op het scherm door spraak wordt weergegeven. Ook kan ik er door middel van Bluetooth een brailleleesregel aankoppelen. Dan kan ik de tekst zowel in spraak als in braille lezen.  

Misschien heb je nu nog wel een heleboel vragen. Voor mij is het gesneden koek, dus kan het maar zo zijn, dat ik nog iets vergeten ben. Heb je vragen? Stel ze gerust. Misschien schrijf ik er wel mijn volgende artikel over.  

Andere artikelen

Interview bij Radio509

Het luisterboek van ‘De fantastische slurf’ heb ik in de studio van Radio509 opgenomen. In dit interview bij Radio509 hoor je hier meer over en

TipanTekst - Abke-Edith-met-dieren
Braille

Hoe is het nu met Houd Je Haaks?

Hoe is het nu met Houd Je Haaks? “We houden ons zeker haaks”, zegt Edith trots. “We hebben een behoorlijke klantenkring en er zijn al